Landskrona

Slottsparken och Öresund

”Vad här är vackert, just nu. Man kunde bjuda hit folk och låta dem betala för att få sitta vid vår strand och se sundet.” (Selma Lagerlöf om Landskrona.)

Landskrona stad grundades år 1413, då fiskeläget Sønder Sæby gavs stadsprivilegier av unionskungen Erik av Pommern. Staden har i sig en gammal historia och ett välbevarat centrum med en karaktäristisk arkitektur.

Landskrona ligger mitt i Öresundsregionen och är en växande stad med cirka 43 000 invånare. Här kan avnjutas vackra omgivningar, stränder och parker, en vacker stadskärna och betraktas som en av Sveriges kolonitätaste städer.

Ven som av många kallas för "Sundets Pärla" är 4,5 km lång och 2,6 km bred. Ön ligger 4 km från Sveriges kust och 8 km från Danmark. Ven är ett av de mest populära turistmålen i södra Sverige och är speciellt uppskattad för sin annorlunda natur, fantasiska läge mitt i Öresund, och fina badstränder.

Med mindre än en timmes restid når man ett område med 3,6 miljoner invånare och den internationella flygplatsen Kastrup i Köpenhamn. Tåg samt buss förbindelserna är täta till Lund, Malmö, Helsingborg och Köpenhamn. Det tar till exempel bara tio minuter att nå grannstaden Helsingborg.

Länk till Landskrona Stad.